Üzem és iroda: H-2134 Sződ, Szent István út 4.   |   e-mail: iroda@csira.hu
Mobil: 00 36 30 486 6962    |    okovital@csira.hu

Étkezési csírák, hajtások, mikrozöldek termesztésével foglalkozunk, a legszélesebb termékpalettával rendelkezünk a hazai előállítók körében. 1300 nm-es üzemünk Sződön található. Modern gépparkot alakítottunk ki, amit folyamatosan fejlesztünk, hogy lépést tudjunk tartani az egyre növekvő igényekkel. A kezdetektől rendkívül szigorú minőségirányítási rendszert dolgoztunk ki, a HACCP rendszer mellett 2019- ben bevezettük a IFS Food szabvány elemeit is, melynek segítségével folyamatosan biztosítani tudjuk termékeink magas minőségét. Bio termékeket állítunk elő, rendelkezünk a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által kiállított tanúsítvánnyal. A havi előállításunk meghaladja a 10 tonnát, amivel Magyarországon a legnagyobb csíra termelő üzemmé nőttük ki magunkat. 

Az étkezési csírák termesztése 2002-ben kezdődött és egy egészen kicsi vállalkozásként indult. Mivel az élettani hatásuk nagyon kedvező, ezért hamar népszerűvé váltak a termékek és az egészségtudatosság fejlődésével ez egyre csak fokozódik.

Az üzemet egy magyar páros álmodta és valósította meg, illetve a mai napig is ők a vállalkozás tulajdonosai. A jelenlegi üzem 2016-ban került kialakításra, ahol ma már speciális, modernizált, automata berendezések állnak rendelkezésre a napi munkához. Termékeinket széles vásárlói réteg fogyasztja. Egészségtudatos vásárlók, bio termékeket kereső fogyasztók vagy egy átlagos háztartás, ahol figyelnek a zöldségfogyasztásra és egész évben elérhető konyhakész, friss csírákkal is szeretnék a táplálkozásukat színesebbé tenni. Sok éves munkánk eredményeként országosan ismertek a termékeink és nemcsak a fővárosban, hanem vidéki nagyvárosokban is keresik, fogyasztják azokat.

A legtöbb csíra igazi Superfood, hiszen maga az Élet van benne. A magokból kifejlődő kis hajtásokban benne van az összes tápanyag, ami a növény növekedéséhez szükséges. Ezért minden másnál magasabb arányban és változatosan tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, aminosavakat és más egyéb értékes anyagokat. Valódi egészségmegőrző, sejtmegújító hatással rendelkeznek és különböző betegségekből való felgyógyulásban, vagy akár a bőrszövetek feszesítésében is nagyon jó eredményeket lehet elérni a fogyasztásukkal. Teljes mértékben emészthető élelmiszerek és azonnali energiát biztosítanak a szervezetnek. Egyes csírák magas fehérjetartalma és esszenciális aminosav tartalma miatt húsmentes életmódban élők is szeretettel fogyasztják. A mungóbabcsírával korábban csak az ázsiai konyhánál találkozhattunk, de ma már salátaként, friss fogyasztásra is egyre többen vásárolják. A csírák íze nagyon változatos és általában már magában hordozzák a kifejlett növény ízét. Van köztük semleges ízű, csípős vagy pikáns is, így a keverék csírák ízvilága igazi kulináris élvezetet nyújt.

A TERMÉSZET EREJE

A csírák keletkezése a növények életciklusának egy fontos fázisa. Az egész folyamat a magvak csírázásával kezdődik. Amikor a megfelelő körülmények, például megfelelő hőmérséklet és víz elérhetővé válnak, a magból kihajt egy apró növényi hajtás, amely a csíra. A csíra, amely kibújik a magból, és elkezdi fejleszteni az első leveleit és gyökereit.

A csírák célja a növény életének megkezdése és a növekedési folyamat elindítása. Amint a csíra növekszik és fejlődik, újabb leveleket és gyökereket fejleszt ki, amelyek segítik a növény további növekedését és túlélését. Ez a folyamat rendkívül fontos a növények számára, mivel lehetővé teszi számukra, hogy életben maradjanak és új növényeket hozzanak létre, és egyben az emberi táplálkozásban is fontos szerepet játszanak, mint étkezési csírák.

Az étkezési csírák fogyasztása az egészséges étrend részeként rendkívül előnyös lehet. Az ideális mennyiség egyéni igényektől és táplálkozási céloktól függ, de általában ajánlott naponta 1-2 adag (körülbelül 1-2 evőkanálnyi mennyiség) fogyasztása. A csírák gazdag forrásai a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak, amik erősítik az immunrendszert és hozzájárulnak az általános egészség megőrzéséhez.

Az étkezési csírákat bármikor fogyaszthatjuk, de sokan reggeli vagy ebéd során részesítik előnyben, hogy energiával lássák el magukat a nap során. Ezek a csírák számos ételben és receptben is felhasználhatók, például salátákban, szendvicsekben, levesekben és smoothie-kban is. Az étkezési csírák különösen hasznosak lehetnek, ha változatos és egészséges étrend kialakítását célozzuk meg, hiszen különböző fajták és ízek közül válogathatunk, így sokoldalúan gazdagíthatjuk az étkezésünket. Fontos azonban megjegyezni, hogy az étkezési csírák termesztése és tárolása higiénikus körülmények között kell történjen, hogy elkerüljük a kórokozók terjedését, és biztonságosan fogyaszthassuk őket.

Napjainkban a figyelem az egészséges táplálkozásra irányul és egyre többet hallhatunk a konyhakész, friss bio csírákról. A csírák jótékony élettani hatásai segítenek feltölteni szervezetünk vitaminkészletét.

Ma már igazán szép választékot találunk az áruházláncok hűtőpultjaiban, hiszen nemcsak a sokak által ismert búzacsíra kapható, hanem számos egyéb zöldségcsírákkal is találkozhatunk, mint például a borsó, póréhagyma, brokkoli, cékla, különböző retkek, vagy keverékcsírák. A mungóbabcsíra kivételével valamennyi BIO CSIRI termék BIO minősítéssel rendelkezik. Ökológiai gazdálkodásból származó magokból,  ellenőrzött élelmiszerhigéniai előírások betartásával termelt friss, konyhakész csíra kerül az asztalunkra.

 

Bio termékek

Ellenőrzött
gazdálkodás

Újrahasznosított anyagokból
készült csomagolás

Az étkezési BIO csírák előállításához szigorú követelményeknek kell megfelelni annak érdekében, hogy megőrizzék a bio minősítésüket és biztonságos élelmiszer kerüljön a vásárlók asztalára. Elsődlegesen a kiinduló alapanyag - azaz a magok - biogazdálkodásból származók kell legyenek, amelyeket nem kezeltek szintetikus vegyszerekkel vagy műtrágyákkal, másodsorban az előállítás során szigorúan be kell tartani az élelmiszerbiztonsági rendszer követelményeit.

 

A BIO csírák ellenőrzött körülmények között történő tárolását és szállítását is gondosan kell megtervezni, hogy a termék minőségét és frissességét megőrizzük. A BIO csírák előállításának ezeknek a követelményeknek való megfelelésével garantálni lehet az egészséges, fenntartható és természetes termék létrehozását.

Az újrahasznosított csomagolások rendkívül fontos szerepet játszanak a környezetvédelemben és a fenntarthatóság előmozdításában. Az újrahasznosítás révén csökkenthetjük a termelés során keletkező hulladék mennyiségét, és csökkenthetjük az erőforrások felhasználását. Újrahasznosított csomagolások előállítása kevesebb energiát igényel, mint az új anyagokból való gyártás, így csökken a szén-dioxid-kibocsátás.

Az újrahasznosítás továbbá lehetővé teszi a csomagolási hulladék csökkentését a szemétlerakókban, amelyek túlterheltek és környezetszennyezést okozhatnak. Az újrahasznosított csomagolások segítik az ökológiai lábnyom csökkentését és hozzájárulnak az élővilág és az ökoszisztémák védelméhez. Az ügyfelek és vállalatok közötti növekvő környezettudatosság révén az újrahasznosított csomagolások iránti kereslet is nő, amely ösztönzi a vállalatokat a fenntarthatóbb csomagolási megoldások keresésére és bevezetésére. Összességében az újrahasznosított csomagolások jelentős szerepet játszanak a környezetvédelem és a fenntarthatóság terén, és kulcsfontosságúak a jövő generációk életminőségének megőrzésében.