Medvehagyma


2013.03.27.

Ismét szállítunk legnagyobb partnereinkhez medvehagymát, így már nemcsak a piacokon, hanem nagyobb élelmiszerláncok és a kisebb delikat üzletek polcain is megtalálják a vásárlók ezt az ízletes tavaszi kincset!

A tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma. Erőteljes fokhagy­maillatát már messziről megérzi az ember, a vadfokhagyma nevet is erről kapta, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág vagy a mérgező őszi kikerics leveleivel.

Régi magyar neve sásihagyma, poszhagyma. Levelei élénk zöldek, fénye­sek, hosszúnyelűek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. Sima, világoszöld szára két levél közt hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillag­szerű kis liliomvirágok helyezkednek el. A szár 30 cm-re nő meg

Különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is.

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, de enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Medvehagyma